Ankara Kent Filarmoni Orkestrası, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin iş birliğiyle verdiği ilk konserle ‘2021 Yılı Kültür ve Sanat Sezonu’nun açılışını yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası CSO Ana Salonu’nda düzenlenen konsere; büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri, gazete ve televizyonların temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, muhtarlar, ev hanımları, öğrenciler, sosyal yardım alan aileler, büyükşehir bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sanat sezonunun açılış konuşmasını yapan Yavaş, “Bu akşam karşınızda olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum. 25 yıl sonra inşallah Ankara’da kültür hayat bulacak. Kültür ve sanatla yaşayacağız” dedi.

 Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara’yı sanatın ve kültürün de başkenti haline getirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

 Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi iş Birliği ile ‘2021 Yılı Kültür ve Sanat Sezonu’nun açılışı Ankara Kent Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle başladı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası CSO Ana Salonu’nda düzenlenen konser, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.


KONSERDE YAVAŞ’A ŞEF JAMES ROSS’DAN HÜDAYDA SÜRPRİZİ

Sanat sezonunun açılış konserine; Büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri, rektörler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, muhtarlar, esnaf odalarının temsilcileri, ev hanımları, öğrenciler, sosyal yardım alan aileler çok sayıda vatandaş yoğun ilgi gösterdi.

 Konserde Orkestra Şefi James Ross, Başkan Yavaş’a bir sürpriz yaparak ünlü Ankara Türküsü ‘Hüdayda’yı orkestra için yeniden düzenleyerek sahneledi. Ankara Seymenlerinin eşlik ettiği sürpriz eser salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışlanırken, Ankara Kent Filarmoni Orkestra Şefi James Ross, konserle ilgili düşüncelerini şu sözlerle anlattı:

“Bu benim için gerçekten çok özel bir gece, müzisyen arkadaşlarım ve seyirciler için de aynı şekilde olduğunu umuyorum. Meslektaşlarımın coşkulu ve tutkulu performansları harikaydı. Burada vermek istediğim mesaj, Türkiye'nin harika bir müzik geleneği, harika müzisyenleri ve harika bestecilerinin var olduğudur. Bu akşam ilk kez Adnan Saygun'un müziğini yönetmek benim için büyük bir ayrıcalık oldu. Ve artık Ankara dünyanın en büyük konser salonlarından birine sahiptir.”


YAVAŞ’TAN ‘ORTAK PAYDA’ MESAJI

 Türk ve dünya bestecilerinin seçkin eserlerinden oluşan konserin açılış konuşmasını yapan Yavaş, şöyle konuştu:

“Kentli olma kültürünü doğru anlamayı önemsiyorum. Kent kültürü, kentte yaşayan insanların ortak paydada buluşarak oluşturduğu bellektir. Önemli olan bu bellek sayesinde oluşan kültürel çıktıların o kentin insanları tarafından anlamlandırılmasıdır. Buradaki sihirli sözcükler ise ortak payda ve o kentin insanları. Bu akşam karşınızda olmama vesile olan böyle bir ortak payda. Birazdan hep birlikte dinleyeceğimiz konser ortak paydada buluşarak ortak çaba ile hayata geçirilen bir çalışma olan Ankara Kent Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilecek” dedi.

 Ankara’nın başkent olduktan sonra kültür sanatın da başkenti haline geldiğine dikkat çeken Yavaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1924 yılında Mizika-i Humayun’un Ankara’ya naklinden beri bu ülkenin birçok önemli sanatçısı bu kentte yetişti. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı oluşturdu ve büyük şeflerden çok büyük eserler dinleyerek büyüdük biz bu kentte. Bu kentin kültürü ise onlarla büyüdü. Ancak daha sonra Cumhuriyetle kurulan ve oluşan birçok kurum kentimizle aynı oranda büyümedi. Daha doğrusu çeşitlenmedi. İşte bu yüzden, bu akşam karşınızda olmaktan büyük bir sevinç duyuyorum. Çünkü bu yolda bir adım atıyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri yaptığımız birçok çalışmaya bir yenisini ekliyor ve hayata geçişine bugün birlikte tanık oluyoruz. Birçok sivil toplum kuruluşumuz ve Şevket Bülend Yahnici bu orkestranın kuruluşu için büyük emek verdi. Bu Orkestra’nın birçok meyveyi tatmamızı sağlayacağına ve buna devam edeceğine eminim. 25 yıl sonra inşallah Ankara’da kültür hayat bulacak. Kültür ve sanatla yaşayacağız. Sözlerime Ahmet Adnan Saygun’un sözleri ile son vermek istiyorum. ‘Sanat eseri kökü toprakta olan bir ağacın meyvesidir. Ağacın kökü toprağın içinde görünmez ama ağaç o görünmeyen köklerle beslenir, çiçek açıp meyve verir’.”

 Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası CSO Salonu’nun mimarları Semra ve Özcan Uygur başta olmak üzere orkestra üyeleri konzertmeister Ana Albera’ya, solistler Ezgi Yıldırım ve Mehmet Yılmaz ile orkestra şefi James Ross’a teşekkür eden Yavaş, Ankara’ya üniversite okumak için gelen ancak yurt sorunu yaşayan 100’den fazla öğrenciyi de konserde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Geçici barınma hizmeti sunduğumuz gençlerimiz de var. Artık onlar Ankara’da yaşayacak, hep birlikte yaşayacağız. İnşallah onlar da bu sanatta ve kültüre ortak olacaklar. Onlar bizim aydınlık geleceğimizin teminatı” dedi.


KONSERİ 2 BİNDEN FAZLA KİŞİ İZLEDİ

 CSO Salonu’nda 2 binden fazla kişinin izlediği konsere katılan Genel Sekreter Yardımcıları Mustafa Kemal Çokakoğlu, “Ankara aynı zamanda sanatın ve kültürün de başkentidir. Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak sanat sezonunun açılışının mutluluğunu yaşıyoruz” derken, Faruk Çınkı, “Sanat sezonunun açılışında Ankara Filarmoni Orkestramız da ilk konserini veriyor. Biz de büyük bir heyecan ve sevinçle bekliyoruz” diye konuştu. Genel Sekreter Yardımcısı Baki Kerimoğlu da düşüncelerini, “Bütün ülkelerde başkentler aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel ve sosyal faaliyetler önem veriyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Bozkurt, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 2021-2022 Ankara Sanat Sezonu’nun açılışını yaptık. Amacımız bunu bir alışkanlık haline getirip, Büyükşehir Belediyesinin bir sanat sezonu algısı yaratmak. Ekim’den Haziran’a kadar düzenlenen etkinliklerle Ankaralılara hizmet vermek” değerlendirmesinde bulunurken, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da, “Ankara; Cumhuriyet’in ilk zamanlarında kültür ve sanatın başkenti iken bir dönem kavganın başkenti olarak algılandı. Ankara’nın kültür ve sanatın başkenti olma iradesini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş seçimden önce koymuştu. Bugün onun en büyük örneklerinden birini görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 Konseri izlemekten büyük keyif aldığını dile getiren ATO Başkanı Gürsel Baran, “Ankara Ticaret Odası olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara’yı sadece sanayi ve ticaretin başkenti değil sanatın ve kültürün de başkenti haline getirmek istiyoruz. Bunun kıvılcımı, ilk işareti bugün verildi. Çok mutluyum. Ankara, sanatın da kültürün de müziğin de başkenti olacak” derken, Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanlarından Murat Karayalçın da ev sahibi olan Başkan Yavaş’a teşekkür ederek, “Çok önemli bir adımla sanat mevsimi açılıyor. Büyükşehir Belediyemiz sayesinde Ankaralılar umarım güzel bir sanat sezonu yaşar” diye konuştu. Konserin gördüğü yoğun ilgiden dolayı mutlu olduklarını ifade eden EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş ise “Böylesi güzel bir mekanda sanat sezonunun açılışını yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Ankara bundan sonra sanatla, kültürle anılacak ve konserlerle coşacak” dedi. Konseri izlemeye gelen sanatçılar arasında yer alan Arzu Balkan da, “Bu güzel binada olmaktan mutluluk duyuyorum. Ankara Kent Filarmoni Orkestrası’nın açılış konseri ise ayrı bir heyecan veriyor. Umuyorum ki Ankara’da kültür ve sanat etkinlileri giderek artacak” sözleriyle duygularını ifade etti.

 Ankara’da üniversiteyi kazandıktan sonra Büyükşehir Belediyesinin barınma sorununu çözmesinden ve konsere davet edilmelerinden duydukları memnuniyeti dile getiren öğrenciler ise şöyle konuştu:

-Melike Karagöz: “Ben Şefkat Evleri’nde kalan öğrencilerdenim. Oradan servislerle buraya geldik. Davet edildik buraya. Bize biraz sürpriz oldu. Hepimiz katıldık. Çok mutlu olduk.”

-Nur Arslan Kütük: “Ankara Üniversitesi’nde okuyorum. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum.”

-Burcu Karaer: “Böyle bir salonda böyle bir etkinliğe katılmak benim için çok keyif verici.”

-Asuman Yılgı: “Şefkat Evleri’nde kalıyorum. Bizi buraya davet ettiler. Ben de bir sanatsever olarak geldim ve çok heyecanlıyım.”