Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, “Biz burada son teknoloji diyoruz; insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hâlâ antikacı dükkânı gibi 1960'tan kalma uçakları kullanalım tarzında açıklamalar yapıyorlar. Orman teşkilatı bunları istemediği için bunları 2-3 senedir kullanmayı bıraktık. 2 senedir de yerine çok daha iyi olan uçakları kullandık. Bizim havada neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün gece saatlerinde vatandaşla emniyet güçleri arasında çıkan ve daha sonra Çavuşoğlu'nun bölgeye gitmesiyle kendisine de gösterilen tepkiler hakkında, "Doğru, vardığımız zaman bize de tepkiler oldu ama daha sonra vatandaşlarımıza anlatınca o tepkiler gittiği gibi kucaklaştık" açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Antalya'nın Manavgat ilçesinde ülkenin farklı yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili açıklama yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklaması şöyle:


"ŞU ANDA AKTİF OLAN TÜM YANGINLARIMIZDA İYİYE DOĞRU BİR GİDİŞ VAR"

"Şu anda aktif olan tüm yangınlarımızda iyiye doğru bir gidiş var. Bildiğiniz gibi 'kontrol altında' demediğimiz sürece yangınlarla ilgilenmeye ve açıklama yapmaya devam ediyoruz. Bugün sabah itibariyle birkaç yangınımızla ilgili kontrol altına almayı umuyorduk ancak şu anda ihtiyaten iyiye gitmekle beraber bunlar için de 'kontrol altında' diyemiyoruz. Aktif yangınlar Adana, yine burada iyiye gidiş var; Osmaniye keza öyle, Antalya'da şu an Manavgat bölgesinde Hocalar tarafında tüten odaklarımız var. Ayrıca bir de Gündoğdu'da sarp ve kayalık alanda devam eden bir yangın var. Etrafları çevrili olmadığı için kontrol altında demiyoruz. Mersin'de Aydıncık'ta bir miktar iyiye gidiş var, Silifke daha iyi durumda. Kayseri ve Muğla'da da iyiye doğru gidişle var. Muğla'da yani Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Ancak yerleşim yerlerinde şu anda bir tehdit yok. Denize doğru ilerleyen ama yerleşim yeri olmayan bir yangın var, orada da ekiplerimiz kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyorlar.


"ANTALYA'DA ÜÇ, BİR DE MUĞLA'DA KAYBIMIZ VAR"

Tüm bu yangınlara üç uçak, dokuz tane insansız hava aracı, bir tane insansız helikopter, bir yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personelle bu mücadelelerimize devam ediyoruz. Maalesef Antalya'da üç, bir de Muğla'da kaybımız var. Kayıplarımıza tekrar rahmet diliyoruz. Hava şartlarını tekrar etmeye gerek yok. Nemin çok düşük olduğu, 40 derecenin üstünde sıcaklıklar ve salı gününe kadar da bunların devamı bekleniyor. Buradan yine vatandaşlarımızı, tüm milletimizi uyarmış olalım. Ormanlık alanların yanından geçerken, ormanlık alanları kullanırken çok dikkatli olalım. Nemin yükseleceği zamana kadar bu günler, yangınlar için hassas günler.


"DÜNYANIN EN BAŞARILI BİRKAÇ TEŞKİLATI ARASINDAYIZ"

Temmuzdaki yangınlarla alakalı genel bir bilgi vermek istiyorum. Diğer ülkelerde neler oluyor, gelişmiş ülkelerde neler oluyor? Kanada'da temmuz ayında 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye'de yanan alanların hepsinin toplamı 20 bin hektardır. 3 binin üzerinde yangın vardır, 20 bin hektardır. Kanada'da bir ayda 1 milyon 250 bin hektar. Rusya'da temmuz ayında yine 1 milyon 88 bin hektar alan yandı. Amerika'da Kaliforniya'da devam eden yangınlar var. Temmuz ayında 94 bin hektar alan yandı. Avustralya'yı hepimiz hatırlıyoruz. Altı ay boyunca yanan yangınlar ve yangınlardan kaçamadıkları için vurulmak durumunda kalan hayvanları hepimiz hatırlıyoruz. Yani bu işin herhangi bir gelişmişlikle, batı medeniyeti olmasıyla ya da başka bir şeyle alakası yok. Bu işin organizasyonla alakası var. Bu anlamda da ben orman teşkilatımıza tekrar teşekkür ediyorum. 180 yıllık köklü bir geçmişi olan teşkilat, nevi şahsına münhasır ve dünyada pek benzeri olmayan bir teşkilat olduğu için biz, başta insan kaynağımız olmak üzere ama tabii ki belirlenen son teknolojilerle, insanlarımızın sürekli eğitimiyle bu konuda dünyanın en başarılı birkaç teşkilatı arasındayız.


"ORMAN ALANLARI DARALTILAMAZ, İMARA KONU EDİLEMEZ"

Maalesef tabii yangınlardan hemen sonra ya da yangınlar sürerken bunları istismar etmek maksadıyla 'imara açılma' söylemleri her zaman konuşuluyor. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi Anayasa'nın 169. maddesi, 'Orman alanları daraltılamaz, imara konu edilemez, başka bir şeye konu edilemez.' Bunlarla ilgili istisnalar vardır, istisnalar devlet kurumlarınadır. Turizmle ilgili istisnalar vardır, eğer turizmle ilgili tesis yapılacaksa 40 yıldır, rahmetli Özal'dan beri bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Bu anlamda bunu da tekrar hatırlatmış olalım. Bu konuyu da rica ediyorum istismar etmeyelim.


"KAYIPLARIMIZ İÇİN BAKANLIĞIMIZ ÖNEMLİ BİR DESTEK AÇIKLAYACAK"

Bu bölgede maalesef telef olan hayvanlarımız var. Bunların imhasını yapılması gerekiyor. Bir yandan TARSİM Genel Müdürü'müz bölgede. 1300 seramız sigortalı, 1600 hayvanımız sigortalı. Burada zarar gören vatandaşlarımıza Bağ-Kur, SGK, Ziraat, Tarım Kredi borçlarına ve TARSİM borçlarına hem erteleme hem de kredi borçlarının ertelemesini sağlıyor olacağız. Maalesef tabii sadece ağaçları kaybetmiyoruz, yaban hayatında da kayıplarımız var. Bu bizim için de son derece üzüntü verici. Şu an elimde daha güncel olan tarımsal hasarlar var. 22 sera 650 dekar, bunlar muz serası; 15 tane meyve seramız var o da 120 dekar. 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş; 15 bin dekar zeytin, defne ve vs ağaçlık alan kaybı ve 360 kovan kaybımız var. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu kayıplarımız için de bakanlığımız önemli bir destek açıklayacak. 15 tır kadar yem dağıtılması söz konusu olacak. Bunu da bugün yarın vatandaşlarımıza dağıtıyor olacağız. 50 kadar teknik personelle de hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor.


"YANGINLARIN SEBEBİYLE İLGİLİ ADLİ MERCİLER ARAŞTIRMALARINI SÜRDÜRÜYOR"

Yangınların sebebiyle ilgili çeşitli spekülasyonlar sosyal medyada dolaşıyor. Tabii ki şu an için yangınların sebebiyle ilgili adli merciler ve kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Bu konuyla alakalı önemli bulgulara rastlandığı anda ilgili bakanlıklar tarafından bu konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılır. Yanan alanlarda ilk yağmurlarla birlikte ağaçlandırma yapılacak. Bu da ekim ayını sonları, kasım ayının başlarına denk gelir. Vatandaşlardan resmi açıklamalara itibar etmeleri, bilgi kirliliğine yol açan bilgileri teyit etmeden bu konularda yorumlarda bulunmamaları ve paylaşmamalarını özellikle rica ediyorum.


"BURADA UZAY ARACI KULLANMAMIZ GEREKSE, ORMAN TEŞKİLATI OLARAK BUNU DA KULLANIRIZ"

Orman; 1986 yılında toplanmış ve demiş ki 'Bizim helikopterci mi olmamız lazım uçakçı mı olmamız lazım?' Coğrafyaya göre de helikopterin daha faydalı olduğu tespit edilmiş ama zaman içerisinde Türk Hava Kurumu'nun uçakları da filoya katılmış. İster istemez bu, insanlarda bir alışkanlık haline gelmiş. Bizim Türk Hava Kurumu'yla bir problemimiz yok, olmaz da. Maalesef Türk Hava Kurumu'nun elindeki uçakla ilgili problem var. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Biz burada son teknoloji diyoruz; insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hâlâ antikacı dükkanı gibi 1960'tan kalma uçakları kullanalım tarzında açıklamalar yapıyorlar. Bu bizleri üzmekten başka bir şey değil. Ama bizim işimiz matematik. Orman teşkilatı bunları istemediği için bunları 2-3 senedir kullanmayı bıraktık. 2 senedir de yerine çok daha iyi olan uçakları kullandık. Bizim havada neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Yere ne kadar su attığımız da hem şu an kullandığımız Rus uçakları olsun hem de helikopterler olsun bunların ötesinde kapasiteye sahip bir şey yok. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse, orman teşkilatı olarak bunu da kullanırız. Biz bu konuda her türlü çabayı, gayreti sarf ederiz."


"YANGINDAN 42 MAHALLENİN ETKİLENDİĞİNİ TESPİT ETTİK, 27 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise şöyle konuştu:

"Özellikle Manavgat ve Antalya'da yangından hasar gören vatandaşlarımıza neler yapabiliriz değerlendirdik. Yangından 42 mahallenin etkilendiğini tespit ettik. 27 mahalle tahliye edildi, 15 mahalle de kısmen etkilendi. Valiliğimiz bünyesinde tüm bu mahallelerimizdeki vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını ulaştırmak için bir koordinasyon merkezi oluiturduk vali beyin başkanlığında. Vali yardımcılarımız, kaymakamlarımız ve ilgili kurumlardan arkadaşlarımız var. Her üç mahalleye de ayrı bir birim oluşturduk ki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları hemen karşılansın. Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemeleri yarından itibaren başlatıyoruz. Ziraat Bankası da bu amaçla açık olacak. Kurumlarımızdan ilk yardımlar gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'mız 8.5 milyon lira aktardı, aynı şekilde Aile Bakanlığı'mız 5 milyon, aynı şekilde AFAD 5 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız da acil ihtiyaçlar için ilk etapta 5 milyon aktardı. Toplamda 23.5 milyon kurumlarımızdan para aktarılmaya başlandı.


"ABONELERİMİZE ELEKTRİK VERİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Elektrik kesintisi olan yerlerimiz var. Şu anda yaklaşık 18 bin civarındaki aboneye maalesef elektrik verilememiş durumda. Bu rakam çok daha fazlaydı. Elektrik verilemeyen abonelerimize ve mahallelerimize en hızlı şekilde elektrik verilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Nakdi yardım yapmak isteyen vatandaşlarımız oldu. Bu amaçla valiliğimiz Antalya'da bir hesap açıyor, bu hesabı duyuracaktır. Dün TOBB Başkanı'mız aradı aynı şekilde 5 milyon TL bu hesaba para göndermek istediklerini söylediler.


"VARDIĞIMIZ ZAMAN BİZE DE TEPKİLER OLDU AMA SONRA KUCAKLAŞTIK"

Bazı şüpheliler göz altına alındı. Manavgat'taki bir mahallede arkadaşlarımızın tespitine göre Antalya Merkez'den gelen üç kişi, burada mahallemizdeki kişilerin kimlik sormasıyla başlayan bir tartışmadan sonra kundaklama suçlamasıyla bir gözaltı olayı oldu. Bu gözaltı olayı olduktan sonra vatandaşlarımızla polisimiz ve jandarmamız arasında bir gerginlik olmuş. Bu gerginlik de uzun süre sürmüş. Yani vatandaşlar bu şüpheli kişilerin oradan bırakılmasına değil, kendilerine teslim edilmesi talebinde bulunmuşlar ve birkaç saat bu gerginlik sürünce bize haber verdiler. Ben de hemşehrileri olarak gittim. Vardığım zaman, patlama noktasına gelmiş bir gerginlik vardı. Bize de hatta 'Bu suçluları korumaya mı geldiniz' gibi suçlamalarda bulunmaya kalktılar. Daha sonra vatandaşlarımızın arasına girerek, onlarla konuşarak, durumu anlatmaya çalıştık. Eğer böyle bir şey varsa bunun arkasında ne var, bunun da soruşturulması gerektiğini söyledik ama her şüpheden sonra herkes birbirini linç etmeye kalkarsa olmaz. Devletin bir nizamı var, kuralları var, bunları anlattık. Yangının verdiği etkiyle insanlar biraz gergindi dün akşam. Aslında bizim tüm milletimiz jandarmasını, polisini, askerini sever ve her zaman da korur kollar. Ama dün akşam bir gerginlik oldu. Çok şükür sonra sakinleştirdik, kucaklaştık. Vatandaşlarımızın da polisimize ve askerimize muamelesi normale döndü ve daha sonra o gözaltına alınan üç şüpheli emniyet güçlerimiz tarafından gerekli işlemlerin yapılması için ilgili işlemleri başlattı. Bunu başka yere çekenler de olmuş. 'Yangından dolayı protesto edildi' falan diye. Doğru, vardığımız zaman bize de tepkiler oldu ama daha sonra vatandaşlarımıza anlatınca o tepkiler gittiği gibi kucaklaştık."


"MANAVGAT'TA TOPLAMDA 2 BİN 300 YAPININ YANGIN SEBEBİYLE ETKİLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise şu açıklamayı yaptı:

Yangın söndürme işleminin bitmesine müteakip çok hızlı bir şekilde alanlara gireceğiz ve hasar tespit çalışmalarını süratli bir şekilde yürüteceğiz. İlk yaptığımız hasar tespit çalışmalarına göre Manavgat'ın doğu kısmında ve batı kısmında hasarlar gerçekleşti. Doğu kısmında Çeltikçi, Karacalar ve Demirciler mahallelerinde 300 yapı tespit ettik. Kısmen etkilenme söz konusu. Yine Manavgat'ın batı kısmında da Yeniköy, Kalemler, Sarılar ve Hatipler mahalleleriyle Gültepe ve Çakaldere mevkilerinde de 2 bin yapı var. Yani toplamda 2 bin 300 yapının bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşünüyoruz ve hasar tespit çalışmaları yürütülüyor. Yangında iki kamu binamız etkilendi. Biri Kalemler'de bir camimiz, az hasarlı; Evrenseki'de bir okulumuz ağır hasarlı olarak tespit edildi. Yine orman müdürlüğümüzün de bir binası hasarlı.


"MOBİL BAZ İSTASYONLARIMIZ HER İHTİMALE KARŞI BÖLGEDE"

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ise şunları söyledi:

Ulaştırma ve haberleşme açısından herhangi bir sıkıntımız yok. Yine mobil baz istasyonlarımız da her ihtimale karşı bölgede faaliyet halindeler. Bu sıkıntıların üstesinden geleceğiz.

Kaynak: Anka Haber