CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğdeli domates üreticilerini ziyaret etti. Öğrenci olduğunu söyleyen tarım işçisi gençler, Gürer’in; “Aldığınız yevmiyeden memnun musunuz?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi. Gürer, kuraklık desteklerinin de yetersiz olduğunu belirterek, "Dekar başına verilen 100 liralık destek çiftçinin zararını karşılamaz” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ve Altunhisar ilçelerinde domates hasadına başlanan tarlalarda, üreticilerle ve tarım işçileriyle bir araya geldi. Geçen yıl maliyetinin çok altında fiyatla satılan domatesin, bu yıl ise ancak maliyetini kurtaracak fiyatlarla pazarlandığını belirten Gürer, başta gübre ve sulama giderleri olmak üzere çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede yurttaşların önemli bir bölümünün gelir düzeyinin düşük olduğuna dikkat çeken Gürer, şunları söyledi:

“Bu insanlarımızın çocukları da eğitimlerini sürdürebilmek için yaz döneminde çalışmak zorunda kalıyor. Bu pırıl pırıl gençlerimizin tarlada çalışmak yerine, kendilerine sağlanacak olanaklarla daha iyi eğitim koşullarına ermelerini diliyorum” şeklinde konuştu. Bugün sofranıza gelen salçayı ya da pazara gelen o ürünü bu gençler topluyorlar. Bu pırıl pırıl gençler tarlada çalışmak yerine kendilerine sağlanacak olanaklarla daha iyi eğitim koşullarına ersinler.”


"100 LİRALIK DESTEK ÇİFTÇİNİN ZARARINI KARŞILAMAZ"  

Gürer, Cumhurbaşkanlığı tarafından Resmî Gazete’de bugün yayımlanan kuraklık desteklerini de yetersiz bularak şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanlığı bugün yaptığı açıklamayla yüzde 30 ve üzerinde kuraklıktan etkilenenlere verilecek desteği belirtti. Ne yazık ki dekar başına 100 lira. Yüzde yüz zarar gören çiftçiye, destek verileceği söylendi. Bu destek çiftçinin giderini karşılamadı. Çiftçiye yapılması gereken destek TİGEM eliyle buğday arpa tohum desteği sağlanmalı, uygun fiyatta gübre verilmeli, kuraklıktan etkilenen çiftçilere doğru dürüst destek sağlanmalıydı. Dekar başına yüzde 100 zarara sağlanacak 100 liralık destek çiftçinin zararını karşılamaz.”


“ÇEVRE İLLERE GÖNDERİLİYOR”

Domates hasadının başladığı tarlalarda, salçalık domateslerin toplanarak, çevre illere de gönderilmeye başlandığını söyleyen Gürer, “Bu bölge, adeta çevre illerin domates ambarı oldu. Gübre, ilaç ve sulama suyu artışına rağmen, domates üreticisi, maliyetinin kurtaracak bir fiyatla ürününü satabiliyor. Domates hasadı geçen yıla göre daha sorunsuz gidiyor” dedi.


“GEÇEN YIL 30 KURUŞTU, BU YIL 80 KURUŞ OLDU”

Domates hasadı ve pazarlanmasıyla ilgili bilgi veren bir çiftçi, geçen yıl maliyetini kurtarmadığından dolayı domatesi tarlada bıraktığını söyledi. Geçen yıl kilosu 30 kuruşa bu yıl ise 80 kuruşa domatesini sattığını belirten çiftçi, “Gübre iki katı olunca şu an masrafını ancak kurtarıyoruz. Geçen yıl hiç kurtaramamıştık” dedi.


“TARIM İŞÇİSİ ÖĞRENCİLER, YEVMİYEDEN MEMNUN DEĞİL”

Gürer, domates hasadını devam ettiği tarlalarda tarım işçileriyle de bir araya geldi. Kendilerinin öğrenci olduğunu söyleyen gençler, Gürer’in, “Aldığınız yevmiyeden memnun musunuz?” şeklindeki sorusunu “Hayır” diyerek yanıtladı.

Bölgede yurttaşların önemli bir bölümünün gelir düzeyinin düşük olduğuna dikkat çeken Gürer, “Bu insanlarımızın çocukları da eğitimlerini sürdürebilmek için yaz döneminde çalışmak zorunda kalıyor. Bu pırıl pırıl gençlerimizin tarlada çalışmak yerine, kendilerine sağlanacak olanaklarla daha iyi eğitim koşullarına ermelerini diliyorum” şeklinde konuştu. Bugün sofranıza gelen salçayı ya da pazara gelen o ürünü bu gençler topluyorlar. Bu pırıl pırıl gençler tarlada çalışmak yerine kendilerine sağlanacak olanaklarla daha iyi eğitim koşullarına ersinler” dedi.

Kaynak: Anka Haber